9.10.2011 г.

Тайната на "Мона Лиза"

Италиански изследовател разкри тайната на Мона Лиза



Италианският  изкуствовед Винчети Силвано, един от най-известните изследователи на  "Мона Лиза", твърди, че да Винчи  е рисувал Джоконда гледайки мъж. Информира Top News.

Винчети твърди, че в очите на Мона Лиза, вижда буквите L и S, които са първите букви на имената "Leonardo" и "Salai". Salai (с истинско име - Джан Джакомо Капротти) в течение на  двадесет години е бил асистент  на Леонардо да Винчи и е смятан за негов възлюблен от някои историци.

Според мнозина, Salai е позирал и  за друга картина  на Леонардо - " Йоан Кръстител". За прилика между "Мона Лиза" и "Кръстителя" говорят  много от посетителите на Лувъра. Винчети смята, че Леонардо е взел определени черти от  Salai  при създаването на  "Мона Лиза".


За изследване на картините на известнияя художник, Винчети използва техни снимки направени по поръчка с много висока резолюция и големи размери. Междувременно служители на Лувъра заявяват, че отдавна изучават известната творба на Леонардо да Винчи, но не са намирали никакви цифри или букви върху нея.  


Споровете около Мона Лиза не престават. Някои твърдят, че това е автопортрет на самия Леонардо и утвърждават, че на усмивката на Мона Лиза трябва да се гледа изследователски. Други смятат, че това е портрет на съседката на Леонардо. По-ранно пък се е смятало, че на картината е изобразена Лиза Герардини - млада съпруга  на флорентински богаташ.
Едва ли теориите свършват до тук има още много, но вие сами изберете на коя да вярвате.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кристалните черепи

Загадките на древните кристални черепи Кристалният череп е модел на човешки череп, който е скулптуриран кристална скала. Археолозите са изв...