Вампирите


Съществуват ли наистина вампири? Смъртоносно ли е ухапването от тях? От Ада ли идват дяволските изчадия? Тези въпроси са особено популярни в наши дни, когато кино-индустрията ни залива със смразяващи дъха филми на ужасите.
Не всичко в телевизионните екранизации обаче е измислица. Съществуват реални факти и явления, които са послужили за появата на митовете за вампирите – свръхестествените създания, които пият човешка кръв.
Нека ди видим кои са основните характеристики на вампирите – имат остри предни зъби, страхуват се от слънчева светлина, от чесън също. Всички тези признаци са следствие на изключително рядка в нашето съвремие болест, наречена порфирия. От заболяването страда един на 200 хиляди души.

Според легедните причината за появата на порфирията, е кръвосмешението. В Средновековна Европа монарсите и аристократите често встъпвали в роднински бракове.
Монарсите дори били принуждавани да взимат за жени своите сестри, братовчедки или други близки родственички. Според науката и медицината порфирията е наследствено заболяване на черния дроб, при което организмът не произвежда достатъчно хемоглобин.
Във всички исторически източници или филми, вампирите са изобразявани с големи и остри зъби, с които пробиват тялото на жертвите си. При порфирията размерът на зъбите нараства, кожата около устните и венците изсъхва и става твърда.
В резултата на което кучешките зъби се оголват, придобиват червеникав оттенък, а кожата по тялото избледнява. Симптомите на порфирията се утежняват от излагане на слънце, което кара жертвите да го избягват на всяка цена.
Слънчевата светлина предизвиква алергия върху кожата, тя променя пигментацията си, появяват се огромни мехури. Някои случаи на порфирия се свързват и с неврологични увреждания, които водят до лудост и анемия, а срещу нея кръвта е играела ролята на лек. Заради пониженото производство на хемоглобин, прокажените изпитват желание да пият кръв.
Средновековните лекари не намерили по-добро лекарство за това, освен да предложат на болния една чашка прясна човешка кръв.
Освен това страдалците имали непоносимост към силни миризми като чесъна.
Той отделя вещества, които значително усилват симптомите на порфирията и карат "вампирите" да страдат. Така възникнал митът, че чесънът е в състояние да ги прогони.
Съвременната медицина е категорична, че много хора живеят с болестта порфирия, без да подозират за това, тъй като имат късмет тя да не се е проявила. Цигарите, алкохолът, прекаляването с хормонозаместителните терапии и излагането на слънце са фактори за нейното отключване.
Вследствие на коварната болест клетките стареят с по-бързи темпове, заради което болни от порфирия деца приличат на старци със своята отпусната и сбръчкана кожа. В крайна сметка вампиризмът не се оказва нещо необичайно и свръхестествено, а си има своето логично обяснение. 


източник:  sanovnik.bg

6 коментара:

 1. Тогава как никой от нашият род не е виждал вампир?

  ОтговорИзтриване
 2. интересни и странно

  ОтговорИзтриване
 3. Уау! Интересно е как хората като не търсят причини като тези хора веднага ги слагат под определението "нечистоплътни същества".

  ОтговорИзтриване
 4. Вампири не съществват

  ОтговорИзтриване
 5. Това не са вампири ,а древна болест

  ОтговорИзтриване