Хелоуин


Хелоуин (на английски: Halloween) е празник, който се чества на 31 октомври най-вече в английскоговорещите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически празник Сауин (Samhain) и католическия Вси светии (All Saints' Day).
По традиция на празника се носят страшните костюми, правят се тиквените фенери и се обикалят съседите, които раздават бонбони и сладки на малките деца, за да не станат "жертва" на техните шеги.
Древните келти празнували своята Нова година - Сауин (Samhain) в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.
За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.
На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

През 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, който в страните с голямо келтско население естествено съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник.
На английски език наименованието на празника звучи като All Saint's Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Samhain и деня на Помона (богинята на дърветата и плодовете). В средновековния английски език наричали празника All Hallows’ Eve или съкратено Halloween (Хелоуин) както се нарича в САЩ и до днес.

 • Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана ряпа, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата е заменена от тиквата Jack O'Lantern. 
 • На този празник в САЩ децата се обличат в страшни костюми и ходят от врата на врата, искайки сладкиши. Ако някой откаже да даде сладкиши, трябва да му бъде спретнат номер за наказание. В последни години костюмите стават все по-реалистични, което води до проблеми. Често децата си слагат силиконови маски които в някои случаи са прекалено тесни и причиняват множество случаи на почти задушили се деца и деца със сериозни травми вследсвие на блъскане в предмети поради ограничена видимост.
 • В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos - Ден на мъртвите. 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на възрастните. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите. В летящите колибри и пеперудите латиноамериканците виждат душите на своите роднини и приятели.

 • Гай Фокс - известен английски заговорник, който искал да взриви зданието на парламента и бил осъден на смърт. Присъдата била изпълнена на 5 ноември 1606 година. Фокс бил член на католически заговор против протестантския крал Джеймс. По тази причина в Англия някои от традициите, свързвани с Хелоуин, започват да се провеждат на 5 ноември.

 • В България православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А през ноември е Архангеловата Задушница - в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември.

 • По същото време с православния празник Сирни Заговезни, както и в цялата сирна седмица (сирна неделя) по езически обичай хората се маскират и на Песи понеделник излизат кукерите (които са типично български-езически и нямат нищо общо с Вси светии, нито с православната вяра и църква). В българската народна традиция често пъти езически обичаи се смесват (погрешно, вероятно поради страх от църковни наказания) с християнството.

11 коментара:

 1. az chestno ne znam dali da vqrvam na tia istorii.praznuval sam go no legendite sa mi sku4ni.fuck!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. be ia sa ibeti sladuri!tui gui pisal Ti6u nali

   Изтриване
  2. nikuui!!!anonimneti sa pri gaza mi, maika vi tapa.OMNo7-ku vi e lubupitno...

   Изтриване
 2. y=y=[uy[=[yt][][yipyg;..glerspwa[se[p[l[d]jt][ss]=p[tj,.drr=]4esawe8ue34w74wq854w3w9awe-0eso[g

  ОтговорИзтриване
 3. Този празник започва все повече да се празнува като официален и в нашата страна, може би за малките деца е интересно да се преобличат на любимите си герои, пък и защо не. Да стане малко по весело. Благодаря за информцията относно Гай Фокс, който е бил известен английски заговорник, който искал да взриви зданието на парламента и бил осъден на смърт. Присъдата била изпълнена на 5 ноември 1606 година. Фокс бил член на католически заговор против протестантския крал Джеймс. По тази причина в Англия някои от традициите, свързвани с Хелоуин, започват да се провеждат на 5 ноември....това е доста интерес а история която не бях чувала и се радвам че я научих.

  ОтговорИзтриване
 4. Празника макар и да не е наш в последните години започва все по умело и често да се празнува както и от големи фирми които правят специални партита където всеки може да сложи любимият си костюм, но ако питаме дали знаят нещо повече за празника малко хора ще ни отговорят. На този празник в САЩ децата се обличат в страшни костюми и ходят от врата на врата, искайки сладкиши. Ако някой откаже да даде сладкиши, трябва да му бъде спретнат номер за наказание. В последни години костюмите стават все по-реалистични, което води до проблеми. Дори много актриси така се маскират че е трудно да се разпознаят.

  ОтговорИзтриване
 5. Dobre HELOIN se praznuva ot balgari seedno Dimitrov den da se praznuva ot amerikanci
  I angli4ani

  ОтговорИзтриване
 6. Като че ли винаги са ми били интересни тези тиквени събития при които от една обикновена тиква ни се показва че може да се направи какво ли не.Особено любими са ми фенерите и една година самата аз на вилата ми бях направила такъв и се получи доста ефектно и от терасата се виждаше как се смее едно захилено човече.Благодаря ви за тези подробни разяснения, лично аз имах нужда да разбера малко повече за този празник и от къде идва.

  ОтговорИзтриване